Witajcie!
Dzisiaj post niekosmetyczny :)
Podam Wam przepis na moją wersję pieczonego schabu plus smakowite dodatki do niego :)
Zapraszam!
Składniki:
- schab bez kości - u mnie ok 80 dag (na zdjęciu już zamarynowany dzień wcześniej:))
- sól peklowa - ok 16 g
- liście laurowe - ok 10-12 szt
- kolendra - ok łyżeczka - rozgnieść ziarenka, żeby puściły swój aromat
- cząber - ok 2 płaskie łyżeczki
- owoce jałowca - 2-3 ziarenka
- ziele angielskie - 2-3 ziarenka
- delikat do mięs Knorr
- pieprz cayenne - szczypta
- pierz czarny albo kolorowy - mielony - ja dodałam kolorowy z młynka - nie ma na zdjęciu, bo gdzieś się zawieruszył a trzeba było szybko cykać foty :)
- czosnek - ok 5 większych ząbków - jak ktoś nie przepada, to można zrezygnować :)
- odrobina oleju do podsmażenia
Marynowanie:
Najlepiej zamarynować dzień wcześniej, aby mięso dobrze przeszło solą :)
Schab nacieramy solą peklową, pieprzymy, posypujemy cząbrem, kolendrą, delikatem do mięs. W pojemniku próżniowym układamy połowę listków laurowych, kładziemy 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 ziarenka owoców jałowca, na to mięso i pozostałe listki i ziarenka :)
Tak to powinno wyglądać :)
Tak przygotowane mięso zamykamy w pojemniku i marynujemy w lodówce najlepiej przez noc :)
Przygotowanie:
Zamarynowany schab (bez listków laurowych )obsmażany ze wszystkich stron na patelni na niewielkiej ilości oleju, aby pory mięsa się pozamykały i było soczyste po upieczeniu :)
Czosnek kroimy na małe plastereczki. Przygotowujemy naczynie do pieczenia. Na dnie układamy część listków laurowych, ziarenka z marynaty - jeśli jakieś padły z mięsa i część pokrojonego czosnku. Tak to mniej więcej powinno wyglądać:
Na to kładziemy obsmażone mięsko. Wycinamy na wierzchu małe otworki i tam pakujemy pozostały czosnek :) Układamy resztę listków i zalewamy tłuszczem z patelni.
(jeśli chcemy możemy schab nadziać np pieczarkami - wtedy pieczarki podsmażamy z cebulką i pakujemy ciasno w kieszeń w schabie)
Tak wygląda gotowe do pieczenia mięso :)
Ja piekłam pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, ale mozna tez w rękawie do pieczenia :)
Temp 180 st - ok 55 min (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
Tak wygląda po upieczeniu:
Świetnie smakuje tez na zimno do kanapki :)
Świetnym dodatkiem do takiego schabu jest puree ziemniaczane :)
Oto mój przepis na pyszne maślane puree - przypomina to, które serwują w Ikea :)
Składniki:
- ziemniaki - ok 8-10 szt średniej wielkości - ugotować w osolonej wodzie
- sół
- mleko - ok 2-3 łyżki
- gęsta śmietana - u mnie 18 % - ok 2 kopiaste łyżki
- masło - 3 kopiaste łyżki
- koperek świeży lub mrożony - kilka gałązek (jeśli nie mamy może być tez przyprawa typu "do ziemniaków i frytek)
Przygotowanie:
Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę albo rozdrabniamy w inny sposób - masa musi być gładka. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, mleko i śmietanę - wszystko razem dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy koperek - można wymieszać z masą i gotowe :)
Obiad nie może obyć się bez surówki, więc oto przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty, który znalazłam kiedyś w internecie - tylko nie pamiętam, gdzie dokładnie :)
Składniki:
- czerwona kapusta - ok połowa średniej wielkości główki
- pół dużej cebuli
- sól, pieprz
- majonez - ok 2 łyżki
- łyżka soku z cytryny
- łyżka białego octu winnego
Przygotowanie:
kapustę i cebulę szatkujemy drobno. Ja użyłam takiego oto narzędzia tortur :)
Do poszatkowanej kapusty dodajemy pozostałe składniki, solimy i pieprzymy wedle uznania :)
Efekt końcowy:
Cały obiadek przedstawiał się tak - nie miałam czasu na ozdabianie :(
Można pokusić się o przygotowanie sosu np. pieczeniowego do mięska - taki miałam w planach, ale mąż był bardzo głodny, więc było bez sosu, żeby było szybciej :)
Smacznego :)
Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania :)
Wkrótce małe rozdanie :)
sarinacosmetics :*
za taką sałatką nie przepadam, ale z chęcią zatopiłabym zębiska w mięsiwie :D
OdpowiedzUsuńmięsko przepyszne, polecam :)
Usuńale pyszny obiad a ja na diecie od tygodnia:-)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtrzymam kciuki żebyś wytrwała :) pozdrawiam :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na puree ;) ze śmietaną jeszcze nie próbowałam ...
OdpowiedzUsuńwcale jej nie czuć a puree jest bardziej kremowe :)
Usuńnarobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować :) nam bardzo smakowało :) smak mięsa wyrazisty :)
Usuńaż się głodna zrobiłam:)
OdpowiedzUsuńo rany wygląda zabójczo aż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńGreat weblog here! Also your site rather a lot up very fast!
OdpowiedzUsuńWhat web host are you the use of? Can I am
getting your affiliate hyperlink to your host? I want my
website loaded up as fast as yours lol
Feel free to visit my website; рейсы осло