środa, 17 kwietnia 2013

Pieczony schab, aksamitne puree z ziemniaków i pyszna surówka z czerwonej kapusty :) czyli obiadowa rozpusta!

Witajcie!

Dzisiaj post niekosmetyczny :)
Podam Wam przepis na moją wersję pieczonego schabu plus smakowite dodatki do niego :)

Zapraszam!


Składniki:

  • schab bez kości -  u mnie ok 80 dag (na zdjęciu już zamarynowany dzień wcześniej:))
  • sól peklowa - ok 16 g
  • liście laurowe - ok 10-12 szt
  • kolendra - ok łyżeczka - rozgnieść ziarenka, żeby puściły swój aromat
  • cząber - ok 2 płaskie łyżeczki
  • owoce jałowca - 2-3 ziarenka
  • ziele angielskie - 2-3 ziarenka
  • delikat do mięs Knorr
  • pieprz cayenne - szczypta
  • pierz czarny albo kolorowy - mielony - ja dodałam kolorowy z młynka - nie ma na zdjęciu, bo gdzieś się zawieruszył a trzeba było szybko cykać foty :)
  • czosnek - ok 5 większych ząbków - jak ktoś nie przepada, to można zrezygnować :)
  • odrobina oleju do podsmażenia
Marynowanie:
Najlepiej zamarynować dzień wcześniej, aby mięso dobrze przeszło solą :)
Schab nacieramy solą peklową, pieprzymy, posypujemy cząbrem, kolendrą, delikatem do mięs. W pojemniku próżniowym układamy połowę listków laurowych, kładziemy 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 ziarenka owoców jałowca, na to mięso i pozostałe listki i ziarenka :)
Tak to powinno wyglądać :)


Tak przygotowane mięso zamykamy w pojemniku i marynujemy w lodówce najlepiej przez noc :)

Przygotowanie:
Zamarynowany schab (bez listków laurowych )obsmażany ze wszystkich stron na patelni na niewielkiej ilości oleju, aby pory mięsa się pozamykały i było soczyste po upieczeniu :)


Czosnek kroimy na małe plastereczki. Przygotowujemy naczynie do pieczenia. Na dnie układamy część listków laurowych, ziarenka z marynaty - jeśli jakieś padły z mięsa i część pokrojonego czosnku. Tak to mniej więcej powinno wyglądać:


Na to kładziemy obsmażone mięsko. Wycinamy na wierzchu małe otworki i tam pakujemy pozostały czosnek :) Układamy resztę listków i zalewamy tłuszczem z patelni.

(jeśli chcemy możemy schab nadziać np pieczarkami - wtedy pieczarki podsmażamy z cebulką i pakujemy ciasno w kieszeń w schabie)

Tak wygląda gotowe do pieczenia mięso :)



Ja piekłam pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, ale mozna tez w rękawie do pieczenia :)
Temp 180 st - ok 55 min (grzanie góra-dół bez termoobiegu).

Tak wygląda po upieczeniu:



Świetnie smakuje tez na zimno do kanapki :)

Świetnym dodatkiem do takiego schabu jest puree ziemniaczane :)
Oto mój przepis na pyszne maślane puree - przypomina to, które serwują w Ikea :)


Składniki:
  • ziemniaki - ok 8-10 szt średniej wielkości - ugotować w osolonej wodzie
  • sół
  • mleko - ok 2-3 łyżki 
  • gęsta śmietana - u mnie 18 %  - ok 2 kopiaste łyżki
  • masło - 3 kopiaste łyżki
  • koperek świeży lub mrożony - kilka gałązek (jeśli nie mamy może być tez przyprawa typu "do ziemniaków i frytek)

Przygotowanie:
Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę albo rozdrabniamy w inny sposób - masa musi być gładka. Do gorących ziemniaków dodajemy masło, mleko i śmietanę - wszystko razem dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy koperek - można wymieszać z masą i gotowe :)

Obiad nie może obyć się bez surówki, więc oto przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty, który znalazłam kiedyś w internecie - tylko nie pamiętam, gdzie dokładnie :)


Składniki:
  • czerwona kapusta - ok połowa średniej wielkości główki
  • pół dużej cebuli
  • sól, pieprz
  • majonez - ok 2 łyżki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka białego octu winnego
Przygotowanie:
kapustę i cebulę szatkujemy drobno. Ja użyłam takiego oto narzędzia tortur :)


Do poszatkowanej kapusty dodajemy pozostałe składniki, solimy i pieprzymy wedle uznania :)
Efekt końcowy:


Cały obiadek przedstawiał się tak - nie miałam czasu na ozdabianie :(
Można pokusić się o przygotowanie sosu np. pieczeniowego do mięska - taki miałam w planach, ale mąż był bardzo głodny, więc było bez sosu, żeby było szybciej :)



Smacznego :)

Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania :)
Wkrótce małe rozdanie :)
sarinacosmetics :*


13 komentarzy:

  1. za taką sałatką nie przepadam, ale z chęcią zatopiłabym zębiska w mięsiwie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszny obiad a ja na diecie od tygodnia:-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam kciuki żebyś wytrwała :) pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Fajny przepis na puree ;) ze śmietaną jeszcze nie próbowałam ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale jej nie czuć a puree jest bardziej kremowe :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować :) nam bardzo smakowało :) smak mięsa wyrazisty :)

      Usuń
  5. aż się głodna zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany wygląda zabójczo aż mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  7. Great weblog here! Also your site rather a lot up very fast!
    What web host are you the use of? Can I am
    getting your affiliate hyperlink to your host? I want my
    website loaded up as fast as yours lol

    Feel free to visit my website; рейсы осло

    OdpowiedzUsuń

Wasze komentarze sprawiają mi wielką radość - dziękuję :) Postaram się w miarę możliwości odpowiedzieć na wszystkie pytania i mogę Was zapewnić, że czytam każdy napisany komentarz. W wolnym czasie zajrzę też na Twój blog :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...